Slider

narozeninový dort SpongeBob

Také se už léta odhodláváte upéct dort? Mně to trvalo pěkně dlouho. Když byl můj dvanáctiletý syn maličký, dorty jsem kupovala a bylo mi líto, když mi říkal, že Matýsek od sousedů se má, že mu dorty peče mamka. Myslela jsem si, že je to těžký, že to nezvládnu, prostě spousta výmluv. Až kolegyně mě přesvědčila, že na tom nic není. A protože to opravdu není nic těžkého, ráda se o recept  podělím s vámi. Myslím, že odměnou vám bude naprosto nadšené dítě včetně dalších prcků, které na oslavě budou.
Tak co budete všechno potřebovat:

KORPUS:

  • 500 g hladké mouky
  • 480 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 8 vajec
  • 300 ml oleje
  • 200 ml horké vody
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva

MÁSLOVÝ KRÉM

  • 1/2 litru mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinky
  • 400 g másla
  • 1 vanilkový cukr

na promazání marmeláda. Já používám domácí jahodovou, ale protože jde u nás doma na dračku, letos mi došla nějak brzo:-) Na potažení marcipán z pravých mandlí, který kupuji včetně barev na obarvení základní hmoty. Formu nevymazávám ani nevysypávám. Používám olej ve spreji, kterým se forma jednoduše nastříká.

Korpus připravíme následujícím způsobem. Bílky ušlehejte s půlkou cukru. Žloutky v druhé míse ušlehejte s druhou půlkou cukru a vanilkovým cukrem, přilejte olej, horkou vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Já používám klasický horní, dolní ohřev a peču zhruba 1 hodinu.

Kdo používáte horkovzdušnou troubu, tak bude doba pečení a stupně pravděpodobně jiná. Musíte si to vychytat. Když zkusím špejlí, jestli už je korpus hotový a ještě se mi těsto chytá, ale už je nahoře tmavé, překryju formu pečícím papírem a strčím co nejvíc dozadu trouby, kde mi peče méně. Na korpusu není nic složitého, ale nesmíte při pečení přemýšlet nad „nesmrtelností chrousta“, jako já minule, kdy se mi nejprve povedlo, že jsem do bílků nasypala cukr hned, takže jsem ho samozřejmě nevyšlehala a bylo po 8 vejcích:-). Takže nejprve musíte vyšlehat bílky a až nakonec přisypat cukr. A pak jsem si odměřila 200 ml vody, nalila do varné konvice, jenže jsem zapomněla, že jsem si před tím vařila čaj a v konvici mi zbyla voda, takže jsem do těsta nalila dobrých půl litru a bylo zase po těstě:-)))))

Máslový krém začnete klasicky pudinkem, takže smícháte mléko, cukr a pudink, uvaříte hustý krém, pozor rychle se připaluje, takže si plotýnku ztlumte na minimum. Po odstavení stále míchejte dokud krém nevychladne. Krém se dobře míchá metličkou. Po vychladnutí zašlehám ručním mixérem máslo, které jsem si nechala do předu změknout. Vyšlehám do hladka.

Po vychladnutí korpusu, vyklepnu z formy a prořežu na dvakrát. Skvěle se prořezává melounovým nožem Tescoma a na přenášení jednotlivých částí dortu používám plastové prostírání, jinak by se vám mohl korpus přelomit. Jemně promažu jahodovou marmeládou, další vrstva je pak krém. Nedávám ho tolik, většinou mi po promazání celého dortu polovina krému zbyde. Tou pak dětem promažu piškoty a jen se po nich zapráší:-)

Nakonec celý dort pomažte krémem a dejte minimálně na půl dne stuhnout do ledničky (většinou nechávám přes noc). Na potažení kupuji marcipánovou hmotu z pravých mandlí, kterou si obarvím. Formu, těsto i barvy můžete pořídit na následujícím e-shopu: www.dortisimo.cz

Obarvenou marcipánovou hmotu rozválím, nejlépe plastovým válečkem (pokud se vám těsto lepí, trochu si ho posypte moučkovým cukrem) a pomocí válečku přenesu na ztuhlý dort. A pak už je zdobení na vaší fantazii. Já jsem měla štěstí, že stejný dort pekla kamarádka Míša pro svoji dceru před týdnem, takže jsem ten její použila jako předlohu. Žádný krasavec to není, ale věřte, že dětem to je úplně jedno, hlavně, že je od mámy….Přeji hodně štěstí a dětské radosti:-)))
Já už mám objednávku na příště, náš čtyřletý Kryštůfek chce kamaráda Spongeboba Patrika:-)

Follow:
Sdílet:

4 Komentáře

  1. Anonymní
    28.3.2015 / 20:30

    mňam mňam a čím jsi mu dělala na těle ty důlky:-)?

  2. 28.3.2015 / 22:29

    Kloubem od ukazováčku:-)))))

  3. Anonymní
    30.3.2015 / 16:08

    Ahojky, nahodou krasavec to je :-). Zdravim Cikupka:-)

  4. 30.3.2015 / 20:07

    Jééé děkuju, to potěší:-)

Instagram